Saturday, October 31, 2009

Happy November



Sunday, October 25, 2009

Semalam






tQ Mr Aizu

and we are Sorganina

Friday, October 23, 2009

hehehe

Aku rasa aku sesat dan hilang arah, tapi apa nak di hairankan... dunia kan misteri... dugaan selalu ada... Tapi senyum jalan yg terbaik. Doakan kesejahteraan semua orang. Ameen

Thursday, October 22, 2009

Bangun Petang

untuk hari ini. aku bangun petang, cewaaaaaaaahhh!!! mcm la slalu2 bgn pagi kan, hahahah tapi sepatutnya aku ke s.alam pkl 3, ada agenda.. tetapi titisan hujan yang dingin telah melarang aku utk bangun, maka aku dengan penuh ketakutan, terus sambung tido.. hahhaa bgn kul 4 lebih, sbb Si Putri Cantik call, suh vote dia, pastu tgk dia mcm biasa la ini mlm dekat Gadis Melayu 2, kalau korang tgk tu... apa kata tolong vote kawan aku ni skali. heheh lagi satu step je nk finale, eh ke dah final? aku pun x tau, yg penting vote tu la, bleh kan~! heheh =) korang sms ni jee...

GM PUTRI for 1 vote = RM 0.50.
or
GM5 PUTRI for 5 votes = RM 2.50.
or
GM10 PUTRI for 10 votes = RM 5.00.
and
send it to 33399

Mlm ni ada talk show khas bersama Afja, kat bidara, hahaha dia jd host, tetamu jemputan yumyum, aizu kut. aku kena jadi saksi, hahaha! x kesah la yg penting shisha! hahahaha seduuuuuttttt!

oh lagi satu benda yg aku pening, photoshoot band, aku ni dah mcm manager sepenuh masa, nak kena msg 5 kepala, nak kena arrange kan masa... pergh... sepatutnya sabtu dah ok, skali, ada plak yang ada exam... ahad plak ada yg keje. aku pun dah pening. ntah sampai bila2 pun tak siap la mcm ni, lepas ahad ada recording la apa la, time kalau ada keje tu, time2 tu jugak la benda2 lain datang. kalau takde buat apa kat rumah, harammmmmm nak ada semua tu, ni tak, time la photoshoot, record, time tu la ada bola MUvsLiverpool, ahhhh~ MisteriMisteriMisteri, dunia ini penuh misteri...

Tuesday, October 20, 2009

Sayang

i Love my Mom n Dad
Rasa nak Peluk Cium

Monday, October 19, 2009

20 dalam 10

Hah! korang tau apa 20 dalam 10? maksud dia hari ke 20 dalam bulan 10, hahaha. takde apa2 yg menarek pun hari ni kerana ianya baru hanya bermula selama 3 jam. wah! dah pukul 3 pagi, mlm kang tak silap aku ada game Piala Malaysia selangor lawan terengganu tak silap, suku akhir, so kalau takde aral melintang atau menegak... aku pi tgk la kut.. tp mak aku suh aku anta dia pi tabung haji kat kelana jaya, makcik aku pi buat haji, ntah sempat ke tak la kan.. harap2 sempat la, takpun pujuk suh gerak awal sket ke. hehehe... oh hari ni mcm ngantuk awal sket, maybe sbb kena bgn awal kut, pi byr apa2 yg patut. so ni dah rasa ngantuk sket... layan tidur pun ok gak ni! heeeee selamat zzzZZZzzzZZZzzz... oh and kepada sesapa yg konvo sem ni... Tahniah di Ucapkan... kepada yg final exam tu, gudluck. semoga mendapat keputusan yg baik. kepada sesapa yg menjalani perkara terbesar dlm hidup pun Gudluck jugak, pendek kata... semua gudluck la, hahahah, tapi hati2... tak semua org akan dpt luck! ;-) kalau yg takde luck tu jangan la bersedih plak. boleh cuba lagi, takpun Tuhan akan prepare benda2 yg lagi LUCK pd masa akan datang ok! selamat semuanya!

4.00 p.m. - bertolak ke kompleks tabung haji, seperti dah dpt mengagak, aku mesti tak dpt tgk bola mlm ni, sebab mak aku tgu smpi makcik aku masuk dlm, iaitu pada pukul 9... -___-" dari pkl 5 lebih kat situ... lemau weh, sebelum nak masuk tu biasa la.. salam2 peluk2 nangis2, ramai plak yg menghantar, adik beradik sebelah pakcik aku... anak2 dirg peluk nangis, aku pun sebak jgk, kalau la aku bleh plok mak ngan ayah aku mcm tu sambil minta maaf kan bagus... mesti terlerai masalah2 yang aku hadapi... tapi tu la.. aku rasa dunia ni penuh dengan misteri.. masa depan yang kita takkan tahu, akan terjadi perkara yang baik ke untuk aku, atau yg sebaliknya.. hehehe.. tapi semuanya ok, no problem la wei! inilah namanya hidup kan. ok chowwww nak mandi. kepala dah kena hujanhujanasid buatan manusia! hehe kan misteri tu... :p

Sunday, October 18, 2009

Shah Alam


tepat pukul 12 aku gerak pegi s.alam. bapak la bosannya duk umah, internet lembab nak mampos, pastu baru bgn tido... dari tak tau nak watpe.. aku tepon kech. dia still kat umah shark. pergh! dari petang. sebok merekod pre-pro lagu2 labrat. budak dah dpt pinjam bass baru.. seronok la dia. hahaha aku pun pegi s.alam. ada satu keajaiban berlaku! toll aku kena byr 90sen..? aku pelik. dah turun harga ke? apsal aku taktau weh? slalu aku baca je berita2 ni... tapi kali ni terlepas, hahaha. sampai je sana lepak2.. dirg abih pun pkl 2... jumpa budak2 yg dah lama tak jumpa, mat, shark, pito, yus, pae, bla bla bla... lepas je kul 2... pito bleh ajak jamming2 akustik... pergh... mcm2 lagu kluar beb.. dari aris ariwatan hinggalah ke boy band seperti nsync, bsb, moffats, hanson hahaha memula akustik gitar ngan bass je... lepas tu si yus ngada2 pegi amik percussion, main tibai je pukul.. asal bunyi.. haha, bass, guitar percussion bertukar tgn, aku lynkan je, ikut kan dalam hati " cepat la wei lepak minum! aku lapar ni!?" hahaha last2 smpi pukul 5 lebih baru gerak pegi, aku kech ngan pae, bertiga, sbb yg lain2 mmg duk umah tu.. dirg ada kelas, so kena tido la kan.. aku tibai meggi goreng(lagi) ngan milo ais, kech mkn nasi pepagi tu, pae sekadar roti canai... lepas abih smua aku chow anta kech blk, and baru teringat, sweater aku tertinggal... demn... nak patah blk, takde kunci umah bebudak ni, nak kejut tak smpi hati, jadi aku tinggalkan pesanan kat kech utk amik kan, sbb barang dia pun ada tertingal.. rubiks 5x5 dia.. hahaha benda yg akan selalu buat org2 lain kagum, sbb org lain sebok main 3x3, tapi kita dah melepasi halangan 4x4 dan 5x5 pastu lepas ni kech buat keje gila nak beli megaminx, bg sapa2 yg tak tau megaminx tu. pegi search kat youtube~ ngeh!

6.00 p.m. - aku rasa dunia ni misteri la... hahaha..

rasa mcm nak gitar... tapi mls.. haih... kena angkat amp, effect, cucuk sana, cucuk sini.. ahhh gila malas... sheet!

Saturday, October 17, 2009

Mekdonel

3.30 a.m - Makan Mcd! kech blanja.. hahaha murah rezeki kech arini... tlg rekod kan org dpt 50, hujan2 pun kitrg redah~! ala lagi pun naik kereta... hahaha pkl 4.15 camtu anta kech balik, aku pun gerak blk umah, hujan sepanjang jalan, line sebelah, kereta dah terbalik, tapi tak jem! hahaha sbbnya dah pagi, pastu hujan, mmg takde org nak berhenti tlg la kut... kat line sendiri kereta remuk abih weh! kat area2 menara telekom tu.. itu pun takde org berhenti, ada la 2-3 org pegang payung nak tgk keadaan... mmg licin jlnraya, tapi kelajuan aku time jalan kering ke basah ke.. tetap sama! hahahah floating gak tadi kereta kat jlnraya. tergelincir sket la.. tapi maintain hasil latihan bermain game lumba kereta kat laptop, aku berjaya kawal! hahaha takde la tergelincir pun, floating ke... ni br smpi umah, sedap ni tido time hujan, ahhhh~ nyaman dong! ops! terckp indon plak, kang kena tuduh mencuri perkataan2 yg berasal dari indon... pastu kena serang lagi... kalau dulu BENDERA, ni aku rasa TIANG BENDERA plak yg dtg~! hahahah... ampun ibu2/bapak2 yg asalnya dari Indon! ;-).

oh aku rasa mcm nak layan cerita across the universe la.. ni baru pinjam dari kech, maklum la dulu tak sempat nak tgk... bz blaja~ hahaha!

3.00 p.m. - abggggggggg piziiiiii!!!! jerit budak2 kecik... kurang asam tul... aku nak tido weh! hahahah cousin aku yg berumur 4 & 6 thn tak silap aku... dtg ngan makcik aku... nak tak nak bangun je la melayan, berak mandi smua, patutnya pegi makan, ni aku bantai on9. hahaha pagi tadi layan across the universe smpi abih, budget nak layan separuh je, mlm kang baru lyn lagi separuh. sekali terhabiskan plak~! hahaha bak kata Shafiq, lagu2 beatles semua nak motivate je... tapi dlm film tu aku tak suka part yg psychedelic tu, aku dah rasa mcm aku plak yg layan ganja. hahaha ok weh! nak pi cari air utk di minum kejap! hauss....

Friday, October 16, 2009

Tujuh Belas Oktober

Yeah! akhirnya bleh on9 kat umah! hahaha gila takleh on9 agak2 dlm 24jam jugak. apa streamyx denda aku ke weh? takkan la kut. dia mesti jaga hati customer kan, mungkin masalah talian. hahaha senak perut plak pagi. terkentut2 aku, angin byk sgt ni. tadi lepak uptown, igtkan nak mkn benda yg mcm suun goreng tu, aku pun lupa nama dia, tapi memandang kan teh ais aku tak sedap, terus potong, tapi kech punya air paling klaka la wei~ air nescafe apple! hahaha air nescafe tapi ada rasa apple sket, apa kes ntah... sabun perasa apple kut dirg pakai, tapi tak bilas bersih. pastu gerak ke al rafi bistro, kat situ baru mkn meggi goreng+limau ais. tapi perut senak ni aku kurang pasti pasal apa. duh! blk umah igt nak makan satay ke kfc ke.. skali.. sudah abih... hahaha cousin aku dan kawan2 dia perabihkan... :D dgr cita dorg semua nak join rombongan meminang ke kelantan ke terengganu ntah, jadi singgah umah aku dulu kut, mkn2.. hahaha aku salam2 terus chow~ cannot go la bila takleh on9 kat umah. terasa seperti berada di penjara alaf baru! hahaha

9.00 a.m. - woh! baru abis borak ngan ayah aku pasal music... haaaa... kan dah kena tiau pasal lambat sgt... jadi aku pun cerita la masalah2 yg berlaku. hahahaha ada masalah ke sebenarnya? mcm tak je... tapi sebenarnya ada. hahaha Oh Tuhan! kami memerlukan nasib yang baik utk berjaya, semoga Engkau makbulkan doa kami... Ameen...

11.30 p.m. - mcm2 lagu band ni main, pastu gitaris dia mcm muka hafiz af, hahaha cuma orangnya dr indon... Gila apa gitaris dia main intro lagu smells like teen spirit... Hahaha. Wah skang duo, pianist ngan vocal, dari mana dtg ntah, tetiba naik pentas... Nyanyi lagu sendiri kut... Agak nice jugak... Chuih! Mcm gayish pun ada... Auw... pub yg kech ckp mmg byk gay! Muahaha. aku tinggal nak tgk kech comolot ngan salah satu mamat kat tmpt ni je, hahaha. Lyn samosa baik gak ni! chaos~

Thursday, October 15, 2009

Tujuh Pagi

Dah pukul 7 pg weh! Masih tak bleh tido, tahi sungguh. Mata boleh pejam tapi hati tak tenteram mcmana nak tido? ptg kang mcm ada program, aku msg si tukang ajak 'esok nak gerak pukul brape?' dia baru reply pkl 6.12 pg td... Dgn jawapan ' ' yah! kosong! Aku rasa dia dah memberi kekayaan kat maxis sebanyak 5 sen! Hahaha aku pun x pasti dia bangun untuk subuh ke atau juz nak cek hp, kalau dia bangun utk subuh, aku pasti ada bacaan2 yg tertinggal, hahaha! aku sebenarnya dah lelap td, tp kenapa ntah terjaga, ini pun aku cuba update blog kat hp, hrp2 x sia2 aku taip ni, so smbg kemudian ya! Chaloooo!

Oh ya! Aku pi cek blk tulisan x warna kuning n prgph x tersusun, takpa nanti aku on9 kat laptop aku pi tukar na~ tu dia kedah abiS! Hahah slalu aku tgk mat ngan minah kedah asik tiau bahasa KL je. Ini mat KL nak tiau bahasa kedah plak! Heheh satu malaysia!
*on9 pki lptp line mcm :@) kenapa eh?*

8.30 p.m. - woh! aku melepak tgk berita secara serius! Hahaha sbbnya aku xleh on9... Agak bosan ni, kat umah ada mcm2 makanan, ada nasi minyak, ada kfc, ada satay... Tapi aku kenyang, rugi betul... rasa mcm nak kuar, tp x tau nak pegi mana... Sepatutnya sorganina perlu mengisi masa2 yg ada supaya aku x bosan. Hahaha kalau ada studio kan besh, bleh lepak dlm studio, rekod2 semua... Tp nak buat mcmana, bukan anak dato, anak tan sri, nak buat semua benda tu sekelip mata. Hahah atau aku seorg yg mls? Hahaha wah! Berita ada kuar pasal deepavali, bila weh deepavali? gila aku x tau, xde nilai satu malaysia lgsg aku ni, hahaha ok aku mengalami masalah kebosanan yg melampau, bye! See ya later...

11.00 p.m. - lepak urbanattic, air coke percuma dari kech sambil lyn lagu swing, haha, gila lama x dgr jazz... Vokalis bleh tahan. Yg lain2 biasa je, tp drummer... Time aku taip ni, dia tgh solo, gile weh! Betul2 jazz! Hahaha mcm budak baru blaja main... ngahahaha! Sedih aku, kech mcm biasa geleng2 kepala... Aku plak angguk2 kepala tanda layan, rindu jazz! Hahaa kejap lagi gerak damansara yall... lepas kech abih keje.. Wuhuuu.. Minum air coke time perut kosong mmg menyihatkan... Sekian terima kasih... Oh ya, sebelah aku ada rubiks 5x5x5 gila pening weh! Jgn la mintak one more! Bodoh punya org. Hahaha

Oh ya! Pertukaran nama aku kat facebook menjadi perbualan hangat antara mak aku dan adik beradiknya yg lain, x lupa cousin2 jgk, sbb dirg plik, mcmana ada nama cina dlm mailbox fb family, hahaha! Baru lah satu malaysia! Ngahahaha!

yellow

Heylo Guys, wussup~! byk betul entry2 aku yg korang tak komen kan? bosan eh? hahaha aku pun rasa entry aku membosankan, hahaha ye la main copy paste, lepas tu 4-5 patah perkataan besar2, gila bosan beb! tapi nak buat camne dah takde idea, dan aku rasakan semua org pun takde idea, takpun blog ni sebagai trend.. kalau dulu, banyak gile post sana sini... luahan hati sana, luahan hati sini, gambar, video lagi... skang sekarang ada la jgk yg update, tapi mcm gila hambar, mungkin dirg lagi selesa update kat twitter... aku dpt bygkan kalau kumpul update kat twitter tu dlm sehari, mesti bleh penuhkan blog. tapi tu la. nak tulis blog kan mcm leceh, nak kena on9, login lagi pelbagai semua, twitter kat mana2 pun bleh. pakai sms je~

atau aku saja yg membosankan dalam dunia blog ni?

Do you?

do you have a picture of "when i'm 64" ?

Wednesday, October 14, 2009

Perancangan...

Perancangan Freemason

Mereka mempunyai perancangan jangka pendek dan jangka panjang ke arah menguasai dunia. Tujuan mereka adalah menyebarkan pengaruh dan ajarannya di kalangan pemimpin-pemimpin dan tokoh-tokoh berpengaruh serta boleh menguasai keadaan politik, ekonomi dan masyarakat.


Persidangan Freemason yang diadakan di Perancis pada tahun 1923 mendedahkan perancangan jangka pendek mereka. Perancangan mereka adalah mempengaruhi parti-parti politik supaya mengikut ajaran mereka seterusnya mempengaruhi seberapa ramai manusia. Akhirnya, mereka memperalatkan ahli-ahli bagi melakukan kerja yang menguntungkan gerakan Freemason. Menurut kenyataan Freemason yang dikeluarkan pada tahun 1744, mereka mempunyai perancangan jangka panjang iaitu menubuhkan negara yang berasaskan sistem demokrasi dengan cara merebut kuasa. Menurut protokol pendita Yahudi, kenyataan rahsia pemimpin-pemimpin mereka adalah, “Apabila tiba waktu kita berkuasa, kita perlu menubuhkan rangkaian cawangan Freemason di seluruh dunia. Caranya adalah menguasai orang-orang yang berkuasa dan mampu mempengaruhi orang ramai bagi mendapatkan maklumat yang baik supaya kita dapat menyebarkan dakyah-dakyah.

“Antara perancangan yang licik adalah mempengaruhi pemimpin-pemimpin negara, raja-raja, menteri-menteri dan ketua-ketua jabatan. Ia sangat penting bagi perlindungan kita dan mendapat maklumat-maklumat yang penting supaya kita menguasai atau mempengaruhi polis. Kita juga dapat melakukan tekanan kepada penentang-penentang kita dan melindungi kegiatan yang kita lakukan bagi menimbulkan masalah kepada masyarakat.”

Tuesday, October 13, 2009

Konsumerisme

Hari ini dasar globalisasi yang diajukan oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia telah berjaya menjadikan kapitalisme satu sistem ekonomi yang mencakupi seluruh dunia.

Dari Chile ke China, dari Bhutan ke Batang Berjuntai, dari Tokyo ke Taiping, dari Normandy ke Nepal – semua negara dan ceruk sedang menggunakan sistem kapitalisme sebagai satu cara hidup.

Cara hidup di sini ertinya budaya harian yang digunakan oleh warga untuk menjalankan kehidupan. Budaya dan cara hidup ini diikat dengan nilai. Kapitalisme telah melahirkan nilai untuk dijadikan rujukan oleh warga dunia.

Sistem kapitalisme telah berjaya menyebarkan nilai-nilai baru untuk umat manusia. Nilai ini berperanan besar untuk memperkukuhkan dan mengembangkan lagi kapitalisme.

Nilai-nilai ini dirancang dan disusun. Kajian dibuat secara ilmiah tentang apakah nilai yang wajib dibentuk. Pakar-pakar akan memastikan nilai-nilai yang dimunculkan ini hanya akan selari dengan nilai dan hukum perjalanan sistem kapitalisme.

Daulah memerlukan nilai-nilai ini untuk memastikan yang kuasa di tangan tidak akan tergelincir lepas. Melalui nilai dan pandangan dunia, daulah dapat memastian hegemoni daulah dapat diteruskan.

Penyebar nilai yang nombor wahid ialah media – akhbar, majalah dan tv. Pada awalnya akhbar menjalankan peranan yang amat positif. Jika kita melihat kembali peranan akhbar di negara kita ini, maka kita akan melihat bagaimana akhbar harian telah menjana pemikiran orang ramai.

Gerakan nasionalisme di Tanah Melayu untuk menuntut kemerdekaan tidak akan ampuh tanpa peranan akhbar.

Globalisasi , penswastaan dan pasaran terbuka telah mengalih semua ini. Dasar pasaran terbuka yang dipaksakan ke atas negara-negara Dunia Ketiga telah membuka jalan untuk taikun media antarabangsa melabur dan membeli akhbar dan media tempatan.

Hari ini media di dunia ini sedang dimonopoli tidak lebih daripada 10 buah syarikat – antaranya Time Warner Inc, The Walt Disney Corporation, The News Corporation Ltd., Sony Corporation, General Electric Co., Viacom, Inc. dan Bertelsmann AG.

Dari sini muncul satu susuk yang menjadi raja segala raja-raja – Rupert Murdoch.

Syarikat-syarikat media ini berlegar-legar macam helang lapar untuk mencari mangsa baru. Di mana sahaja ada pasaran dibuka, maka mereka akan datang melabur untuk mempengaruhi bentuk berita yang akan disebarkan kepada umum.

Justeru – kita tidak perlu hairan kenapa Isreal yang memiliki lebih daripada 200 biji bom nuklear tidak pernah dipersoalkan oleh saluran media ini.

Kita juga tidak perlu hairan kenapa Iran yang hanya membuat loji nuklear untuk menjana elektrik saban hari digodam oleh media ini seolah-olah minggu depan Iran akan meledakkan bom nuklearnya.

Memiliki dan mengawal media bertujuan untuk menenggelamkan isu yang fundamental. Mengetepikan isu dan agenda yang rapat di hati warga. Melalui kawalan dan saringan, media bergelumang dan bertungkus lumus menimbulkan isu sampingan yang remeh lagi temeh.

Justeru dari hari ke hari pengisian media di seluruh dunia semakin cetek. Umat manusia hari ini ditaburkan dengan cerita-cerita remeh, gosip-gosip tentang artis, aktor, pemain bola, kaki-kaki glamour, ratu cantik atau para model.

Telah wujud kesepaduan di antara media cetak dengan media elektronik. Kita tidak perlu pergi jauh untuk memahami semua ini. Lihat sahaja apa bentuk nilai yang sedang disebarkan oleh media kita sendiri.

Contohnya: Dari kaca tv kita melihat seorang aktor ciput yang tergedik-gedik. Esoknya kita akan diberitahu siapa kekasih baru aktor ini. Dan lusa kita akan membaca bahawa aktor ciput telah berkahwin dengan seorang Datuk Tua.

Kemudian kita terbaca aktor ciput ini minta cerai. Kisah "minta cerai" ini akan menjadi sensasi sehingga berita 5,000 warga yang dibuang kerja dilihat sebagai berita sampingan.

Berita remeh cerai-berai artis ciput ini dijual untuk ditakrif lebih penting daripada apa yang terjadi dan ke mana perginya P Subramaniam atau apa yang akan dihadapi oleh warga yang akan hilang pekerjaan?

Berita-berita remeh seperti ini memang dirancang untuk mengambuskan isu nasional yang lebih bermakna. Pemikiran warga sengaja dibantut dan dibonsaikan dengan berita remeh, cetek dan lagi superfisial.

Media inilah yang sedang melahirkan nilai untuk menjadi rujukan kita bersama. Taktik yang dijalankan - sebelum kita sanggup menerima nilai ini, otak dan fikrah kita perlu dicetekkan dengan berita-berita remeh.

Apabila warga menjadi lali, suka melopong depan tv, malas membaca dan kurang cerdik, maka dengan senang warga akan disuapkan dengan nilai konsumer.

Nilai konsumer adalah segala nilai dalam budaya kapitalis. Budaya konsumer inilah yang dirancang secara rapi oleh kaum pemodal. Kaum pemodal antarabangsa ingin warga dunia terus membeli barangan dan produk-produk baru yang mereka buat. Inilah tugas penyebaran nilai konsumer.

Beli, beli dan terus membeli adalah rukun iman dan syarat utama untuk memastikan sistem kapitalis ini terus bergerak. Jika para konsumer berhenti membeli, maka dengan sendirinya kilang akan terhenti. Untuk memastikan komplot ini terus berjaya, maka warga perlu tunduk, menyembah dan menghayati nilai konsumer.

Produk-produk baru akan memasuki pasaran. Lepas satu, satu lagi objek baru akan muncul. Semua produk ini perlu dibeli untuk memastikan enjin kapitalisme terus bergerak.

Lihatlah, saban tahun kilang kereta akan mengeluarkan model dan bentuk baru. Komputer akan diisikan dengan perisian yang baru. Pakaian akan diperagakan dengan model yang baru.

Semua ini dirancang secara bersepadu di antara media elektronik, media cetak dan iklan – untuk melahirkan nilai konsumer.

Kita sebagai warga akan ditembak dari kiri dan kanan. Di rumah, mata kita ditembak oleh kaca tv. Dalam kereta, telinga kita ditembak oleh radio. Di jalan raya, mata kita dibom oleh papan iklan. Semuanya untuk melemahkan diri kita agar kita sama-sama menyembah produk-produk dan membelinya.

Hari ini kapitalisma telah berjaya menanamkan nilai aku-mesti-beli dan aku-mesti- memiliki. Jika kita memiliki produk yang dijajakan, maka kita termasuk dalam golongan umat yang berjaya. Sesiapa yang tidak memiliki produk, ertinya susuk ini golongan yang gagal.

Dalam budaya kapitalisme, nilai kejayaan diukur dengan pemilikan. Lebih banyak produk yang kita miliki, maka lebih tinggi taraf kita di mata umum.

Budaya konsumer seolah-olah berjanji memberi warga kebebasan memilih. Kalau kita ke gedung membeli belah, kita ada kebebasan untuk memilih berpuluh jenis kopi. Apakah benar kita sebagai warga memiliki kebebasan untuk memilih?

Tidak. Dalam budaya konsumer kapitalis, pilihan itu hanya satu ilusi. Yang kita pilih hanya logo luaran. Dalam kapitalisme, warga tidak banyak pilihan – semua pilihan akan menjurus kepada orang yang sama dan tuan pemodal yang sama.

Tidak percaya? Cuba fikirkan apakah kita ada pilihan apabila berhadapan dengan Star, Sin Chew, Utusan, NST , RTM, TV3, TV9, atau Astro?

Kita hanya berilusi bahawa kita ada kebebasan memilih (media) tetapi sebenarnya semua pemiliknya orang-orang dari kumpulan yang sama.

Hegemoni budaya kapitalisme ini sedang memerangkap kita semua. Warga Asia, Afrika dan Latin Amerika termasuk Eropah dan Amerika Syarikat semua sedang terjerat oleh budaya ini.

Budaya ini sedang membantut dan membonsaikan fikrah kita. Justeru kita wajib mencari jalan keluar.

di salin dari http://www.malaysiakini.com

Sunday, October 11, 2009

apa beza?

s.r.g.n.n

Apa beza Tuah dengan Takdir?

Friday, October 9, 2009

Sang Mantan

Nidji - Sang Mantan

Pelancaran Album baru Nidji - Let's Play pada hari ini!
Semoga Sukses!

Nidji – Sang Mantan

dulu aku kau puja
dulu aku kau sayang
dulu aku sang juara
yang selalu engkau cinta
kini roda telah berputar

kini aku kau hina
kini aku kau buang
jauh dari hidupmu
kini aku sengsara
roda memang telah berputar

mana janji manismu
mencintaiku sampai mati
kini engkau pun pergi
saat ku terpuruk sendiri

akulah sang mantan
akulah sang mantan

sakit teriris sepi
ketika cinta telah pergi

akulah sang mantan
akulah sang mantan

mana janji manismu
setia sampai aku mati
kini engkau pun pergi
saat ku jatuh dan sendiri

mana janji manismu
mencintaiku sampai mati
kini engkau pun pergi
saat ku terpuruk sendiri

akulah sang mantan
akulah sang mantan
akulah sang mantan
akulah sang mantan

mana janji-janjimu

yg putus cinta tu, ngam2 la weh lagu ni, hahaha

Friday, October 2, 2009

percubaan menjatuhkan...

bukan menjatuhkan apa2 pun, cuma menjatuhkan kepingan2 kayu, hahaha!
video
Percubaan pertama

video
percubaan kedua...

kesimpulan... dedua x bley pakai... hahah

Jangan Sampai...

Jangan Sampai Mereka
Jatuhkan Nyali kita
Tunjukkan kepada mereka
Siapa diri kita!

Bersiaplah!

Thursday, October 1, 2009

Siapa Kata...

Memula tengok gambar dulu la geng! ;-)

Strap

Pedal Floor

Rack System( fungsi sama mcm atas, tapi lagi power!)

Multi effect (sama jugak, tapi digital sket)

Head + Cabinet ( yang atas di panggil head, bwh cabinet)


Cable



Ok! kali ni aku nak cerita pasal perihal bermain muzik, siapa kata main muzik ni murah? angkat tangan! hehehe. Ok skang aku cerita dari sisi seorang gitaris, memula aku cerita pasal gitaris hebat2 kat luar negara dulu ok.

Artis Luar Negara :

Gitar : rm10,000 - rm 20,000 untuk satu gitar, selalu dirg ada pelbagai jenis gitar, bygkan harga dah berapa... jumlah utk 2 gitar = rm30,000

Amp : rm10,000, rm5000 utk Head dan rm5000 utk Cabinet, pun kadang2 dirg pakai 2 jenis amp yg berlainan...jumlah utk 2 amp = rm10,000

Effect : seketul dalam rm500, itu yg kat floor tu, kalau rack system, satu tu mau mkn dlm rm2000-rm5000... jumlah semua = rm10,000

Cable : rm100 utk satu, tapi takkan la pakai satu je kan? mesti la byk, nak cucuk ke effect lagi, amp lagi... jumlah rm500

accs : tali rm 25, servis smua lagi, polish, bla bla bla, ....jumlah = rm 100 lebih la..

Jumlah Keseluruhan = rm 50,600...

untuk aku yg amatur plak :

gitar : rm3000

effect : multi effect - rm 1200 (second hand)

Cable : 2 x rm50 = rm100

string : rm20 skali tukar, tetiap bulan @ tetiap kali nak recording/perform tukar dan lain2
= rm300

amp : takde... tak mampu... setakat yg kecik ada la.. rm500

Jumlah semua = rm4100

harus la aku takde satu gitar je kan, ada gitar2 yg lain... termasuk kos jugak... pastu nak beli amp lagi, effect2 yg lain lagi... lepas tu aku takkan di endorse mcm artis2 luar negara nun~ hahaha

budak2 lain :

gitar : yang aku tgk harga semua rm1000 ke bawah

effect : seketul dlm rm 500

string : setengah tahun tukar sekali, so setahun = rm50

amp : rm 500

cable : kalo nak show pinjam org lain, pick pun sama, strap pun sama. come on! kata nak jadi pemuzik, beli la sendiri~!

gaya : Kalah artis yg top. HAHAHA

Jumlah semua = rm2050


ok, itu baru dari sisi gitaris, dlm band selalunya ada 2 gitaris, sorg drummer, sorg pemain bass, dan sorang vokalis, di mana dirg pun ada harga2 sendiri yang mana kadang2 lagi mahal dari pemain gitar, terutama drummer. kalau tambah lagi seorang keyboardist? keyboard yg paling hebat mencapai harga berpuluh ribu.

yang atas smua tu harga dlm band je. korang bygkan kalau nak rekod kat studio, byr sewa studio utk rekod, byr itu byr ini, hajat di hati kalau ada studio sendiri lagi senang kan, tapi sebenarnya harga satu studio menjangkau ratusan ribu ringgit, equipments seperti mixer,mic, power amp, cable, tenaga elektrik, renovate bilik utk di jadikan studio, tampal benda2 kedap bunyi tu smua, tu smua benda2 yg mahal...

lepas tu... korang download lagu..

jumlah = rm00.00

hahaha, ini aku tak kesah, sbb aku pun download jugak. hihihih

ok itu saja utk hari ni, oh ya! selamat bulan Oktober! =)

Gracias,
AmarHafizi

Blog Archive